сегодня: 25 ноября, суббота
карта сайта обратная связь расширенный поиск
 искать

Выпуск № 131 от 30 июля 2009 г.

 
Регистрация Вход
ПЕРВАЯ ПОЛОСА ВЛАСТЬ ПОЛИТИКА РЕГИОНЫ ЖИЗНЬ РЕКЛАМА ПАРТНЁРЫ КОНТАКТЫ ПОДПИСКА
Подписаться на наше издание через Интернет можно на сайте ГП "Пресса" www.presa.ua с помощью сервиса "Подписаться On-line"
Акценты дня



Архив

  « Ноябрь 2017 »  
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ ВС
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

  Главная / НОВОСТИ ЖИЗНИ / Яке насіння, таке й коріння

Яке  насіння,  таке  й  коріння
30.07.2009 , № 131 от 30 июля 2009 г.

Яке насіння, таке й коріння

Що посієш, те й пожнеш, — кажуть у народі. За таким правилом селекціонери відбирають для кожного регіону найбільш придатні сорти зернових культур.

Екзамен науці

ОСТАННЮ операцію виконують сортодослідні станції. Вони є середньою ланкою між наукою і виробництвом. В Україні їх ціла мережа, по кілька в кожній області. Одна з найбільших у нашому регіоні розташована в селі Юрченкове.

— Ця озимина дасть, як мінімум, по 85 центнерів з гектара, а можливо, й більше, — не приховувала своєї гордості Ольга Лялюк, зайшовши в пшеничне поле. Важке колосся хилило стебло до землі.

Агроном Вовчанської державної сортодослідної станції показувала один із посівів нового сорту насіння, що проходить тут “іспити”. Взагалі ж на полях дозріває врожай кількох сотень сортів зернових і технічних культур.

Вони виведені колективами не тільки селекційних центрів нашої держави, а й зарубіжними вченими-агрономами. Зокрема, в Юрченковому третина всіх сортів пшениці припадає на іноземні, а соняшнику — навіть половина. Тут “екзаменують” насіння, надіслане селекціонерами Сербії, ФРН, Франції, Польщі, Угорщини, Іспанії, США, Канади, Японії. А наші агрономи вже визначають, чи придатні сорти до поширення в Україні.

— Ще на студентській лаві мене зацікавила робота випробувача рослин, — сказала Ольга Олександрівна. — Після вузу працювала на Валківській станції. І вже майже чверть століття — на Вовчанській.

Оцінює професіонал

РОБОТА агронома сортодослідної станції тільки на перший погляд здається простою. Спеціаліст же має створити умови для реалізації потенціалу, закладеного селекціонером. Це досягається шляхом забезпечення бездоганного виконання всіх агротехнічних заходів: сіяння по кращих попередниках, підживлення рослин, обробка їх препаратами захисту від шкідників.

Посіви розміщуються на невеличких ділянках завширшки півтора метра і завдовжки 25 метрів. Й ось по таких клаптиках бігає мініатюрний комбайн. У ньому кілька бункерів, куди зсипається збіжжя з кожної окремої ділянки. Потім воно доробляється на току, зважується й визначається врожайність.

Весь урожай пакується в мішки, позначені спеціальними кодами. Вони означають засекречене ім’я автора сорту й країни походження. Так вимагає міжнародне законодавство про захист інтелектуальної власності.

— Ось такому “коту в мішку”, тобто сортам, даємо об’єктивну характеристику, — пояснила Ольга Олександрівна. — Вивчаємо також вплив на них хвороб і шкідників, визначаємо вегетаційний період сортів за фазами та стійкістю їх до посухи.

Як кажуть колеги, Ольга Лялюк старанно підходить до кожного посіву. Десятки разів подивиться, проаналізує, а вже потім дає висновок. Адже від об’єктивності агронома залежить, чи отримає цей сорт путівку в життя. Зараз адміністрація станції шукає такого спеціаліста замість вибулого, а знайти досвідченого агронома непросто.

Новинки на потоці

СОРТИ, що пройшли випробування, заносяться до Державного реєстру сільськогосподарських культур. Потім їх рекомендують до використання.

Станція хоча й підпорядкована Державній службі з охорони прав на сорти рослин, але держава фінансує її лише наполовину. Решту працівникам доводиться заробляти самостійно.

— Закуповуємо суперелітне насіння в селекційних центрах. Роз­множуємо його й продаємо агрогосподарствам, — додав директор Вовчанської державної сортодослідної станції Сергій Скаченко. — Торік отримали півтора мільйона гривень.

Попит на якісне насіння останнім часом настільки великий, що станція не може його повністю задовольнити. Новинками цікавляться перш за все передові сільгосппідприємства та фермерські господарства. Вони просять пластичні сорти, які дають кращий урожай у будь-яких кліматичних зонах.

Зараз Харківська область майже повністю забезпечена сортами зернових культур, рекомендованими станціями. А це є запорукою того, що слобожанський коровай буде вагомим.

 

Автор: Павел ГУК
КОММЕНТИРОВАТЬ комментариев: 0
 
 
 
   
© Рабочая Газета, 2008-2010.